teRAPiAgoLo

Aivomme ovat ihmeelliset! Väärässä järjestyksessä olevat kirjaimet korjataan aivoissa sujuvasti, mikäli sanan merkitys on meille tuttu. Itselleni logoterapia oli tuntematon käsite, kunnes kuuntelin Anna-Maija Ruhasen luentoa vanhustyön messuilla tänä keväänä. Ahaa-elämys syntyi myös Sävelsirkun osalta! Työtavassamme korostetaan vanhuksen elämän merkityksellisyyttä.

Yhdessä kuunteleminen on “kasvotusten” -menetelmä, jossa ikääntynyttä ja hoitajaa rohkaistaan keskinäiseen vuorovaikutukseen. Kun Sävelsirkku tuo sopivan aineiston pitkälle valmistelluin ohjaussisällöin, tekeminen onnistuu vähälläkin suunnitteluajalla. Vuorovaikutukseen voi keskittyä täysipainoisesti, tuoden myös logoterapeuttista näkökulmaa Sävelsirkun käyttöön!

Olin keikalla eräässä muistiyksikössä aamuvuorossa. Parinani oli hoitaja, joka aidosti kohtasi paikassa olevat leidit ja herrat. Sävelsirkku oli ladattu eri reseptein ja reseptien sisältö oli suunniteltu asukkaiden mukaan.

Eräs rouva oli jo suihkutettu ja istui odottamassa aamupalaa. Hoitaja kävi painamassa Sävelsirkun nappia ja niin rouva sai kuunnella hänelle tärkeän asian – aamuhartauden. Siinä aamutohinassa tämä rauhallisesti toiminut hoitaja huomasi hetkissä olevat mahdollisuudet toteuttaa jokaiselle omannäköistä elämää. Hienoa hoitamista, ajattelin minä.

Näin kirjoittaa hoitotyön opettaja, TtM, KM, Logoterapeutti LTI Anna-Maija Ruhanen Stadin ammattiopistosta.Lue tästä Anna-Maijan artikkeli “Sävelsirkulla mielekkääseen arkeen – logoterapeuttinen näkökulma Sävelsirkun käyttöön”.

Anna-Maija Ruhanen

Niina Laaksonen

Niina Laaksonen Sentinan studiolla kesäkuussa 2015

Uusia liikuntaohjelmia Lusikka suuhun -jumpan tekijältä!

Sävelsirkun sisältöarkisto on kasvanut viidentoista vuoden aikana teidän antamienne suuntaviivojen ja toiveiden mukaisesti.
Heinäkuun päivityksessä ohjelmistoon on lisätty seitsemän uutta liikuntaohjelmaa. Fysioterapeutti Niina Laaksosen suunnittelemista ohjelmista kaksi on liikunnallisia kognitioharjoitteita. Tutustu uuteen tarjontaan Liikunta – kategoriassa, esim. hakusanalla: Niina Laaksonen.

Kukkaset Eloisaa elokuuta toivottaen!

Eija + Sävelsirkku -tiimi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram