Humana hoiva oy lipporanta / talvikki ranta-ylitalon haastattelu
Talvikki Ranta-Ylitalo
Sävelsirkku liikuttaa monella tapaa!

Haastateltavana fysioterapeutti (AMK) Talvikki Ranta-Ylitalo, joka työskentelee Humana Hoiva Oy:n Lipporannan tehostetun palveluasumisen yksikössä palveluvastaavana ja fysioterapeuttina. Talvikilla on kokemusta Sävelsirkusta jo opiskeluajoilta. Hän on myös suunnitellut ja toteuttanut Sävelsirkkuun liikuntaohjelmia itsekin. Talvikki kannustaa hoitajia ottamaan Sävelsirkun liikuntaohjelmat säännölliseen käyttöön ikäihmisten iloksi ja hyödyksi. Sentinan tiimi kysyi neljä kysymystä ja yhden bonuskysymyksen :-)

Liikunnan tiedetään vaikuttavan monella tapaa hyvinvointiimme. Mitä hyödyllisiä vaikutuksia sillä on erityisesti ikääntyneiden elimistössä?

Liikunta vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan sitä kiihdyttävästi ja voi auttaa lievittämään stressiä. Liikunta edistää psyykkistä hyvinvointia ja liikunnanavulla on mahdollista myös alentaa liikapainoa ja verenpainetta.

Kuntoa voidaan kehittää vielä hyvinkin iäkkäänä. Mitä hyötyä säännöllisestä ja monipuolisesta liikunnasta on toimintakykyyn (hoivakodissa tai palvelukodissa asuvalle henkilölle)?
Säännöllisellä ja monipuolisella liikuntaharjoittelulla saadaan vähintäänkin ylläpidettyä toimintakykyä, joka auttaa elämänlaadun ja mielekkyyden säilymisessä. Mitä parempana toimintakyky säilyy, sitä enemmän myös pystyy itse tekemään esimerkiksi päivittäisiä toimia. Jos ajatellaan ihan elimistön toimintaa, niin säännöllisellä ja monipuolisella liikunnalla saadaan kehitettyä ja ylläpidettyä lihasvoimaa ja -kestävyyttä sekä tasapainoa. Joskus voi toki olla tilanne jonkin sairauden vuoksi, että emme pysty edistämään tai ylläpitämään toimintakykyä, vaan tavoitteenamme on hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä. Näissäkin tilanteissa liikkuminen on avainasemassa. Liikunnan avulla voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaiseen toimintakykyyn, ei vain pelkästään fyysiseen. Toimintakykymme on kokonaisuus, joka koostuu fyysisen osan lisäksi psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystä. Liikunnalla voidaan vaikuttaa kaikkiin toimintakyvyn osa-alueisiin ja Sävelsirkun liikuntaohjelmat sopivat mainiosti kokonaisvaltaisen toimintakyvyn kehittämiseen ja ylläpitämiseen.

Miten Sävelsirkkua voi/kannattaa hyödyntää liikunnan toteuttamisessa asukas-tai asiakasryhmissä tai yksilöllisesti?
Sävelsirkkua voi hyödyntää sekä yksilöllisesti että asiakasryhmissä. Meillä Sävelsirkku on käytössä päivittäin ainakin aamupäivän ja iltapäivän virikkeen yhteydessä, jolloin monipuolisesti soitamme ja ohjaamme sieltä jumppia, erilaisia visailuja ja vanhoja uutissähkeitä. Sävelsirkusta hyödynnämme myös musiikin toistopalvelua joko itse suunnitellun jumpan taustalle tai ihan vain musiikin kuuntelemiseen.

Antavatko Sävelsirkun liikuntaohjelmat riittävästi tukea hoitajille liikuntahetkien toteutukseen turvallisesti ja riittävän monipuolisesti? Olisiko kuitenkin parempi jättää liikunnan toteutus liikunta-alan koulutuksen saaneille ammattilaisille?
Sävelsirkun jumpat on suunnitellut liikunta-ja/tai kuntoutusalan ammattilaiset ajatellen turvallisuutta ja pääkäyttäjäryhmän erityispiirteitä. Pääsääntöisesti Sävelsirkun liikuntaohjelmat antavat tarpeeksi tukea hoitajille. Joissakin tilanteissa voi olla hyvä saada esimerkiksi fysioterapeutilta ohjeistuksia tarkempiin suoritusohjeisiin ajatellen nyt vaikka tilannetta, jossa hoivakodin asukas on käynyt lonkan tekonivelleikkauksessa ja leikkauksen jälkeen on liikerajoitteita.

Nimeä yksi Sävelsirkun liikuntaohjelma, joka on saanut Sinun ryhmäsi erityisesti innostumaan liikuntahetkestä. Miksi juuri siitä pidettiin Lipporannan palvelukodissa Oulussa?
Keskivartalojumppa istuen -Matalan torpan balladi. Se onmukaansatempaava, iloinen ja sopivan yksinkertainen jumppa.
tammenlehväkeskus / suvi vanhalan ja hanna nyrhisen haastattelu
Kulttuurikuntouttajat Suvi Vanhala ja Hanna Nyrhinen Tammenlehväkeskuksesta Tampereelta Sävelsirkun kuvavisan äärellä.

”Hyppäsin osastotyöstä toukokuussa kulttuurikuntoutuksen pyörteisiin ja sain oivan tilaisuuden esitellä Sävelsirkkua osastokerhojen merkeissä, teemalla Miten käytän Sävelsirkkua? Se on helppoa! Asiakkaat innostuivat luontovisailusta, tuolijumpasta ja musiikista upeasti.” Näin kertoo Hanna Nyrhinen Tammenlehväkeskuksesta Tampereelta.

Otimme ryhtiliikkeen ja viritimme Sävelsirkun ääneen meidän kahdeksalla osastollamme. Kävimme kerhoissa asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa läpi käyttöoikeuksien varaamisen ja sisällölliset ehdotukset, kuten päivän tervehdyksen ja siihen sopivan laulun kuuntelun, esimerkiksi ruokailun yhteydessä. Toiminnalliseen tuokioon Sävelsirkusta löytyy useita ehdotuksia. Sävelsirkkua voi tablettien ja tietokoneiden lisäksi käyttää myös television ruudulta. Jouduin kyllä huomaamaan, etteivät älytelevisiot ole älykkäitä. Vaikka minusta joskus tuntuu, ettemme tekniikan kanssa ole yhtä, otin asiasta voiton liittämällä tietokoneen HDMI-kaapelilla televisioon. Käytimme Sävelsirkkua myös isolla YETI-tabletilla.

Kun osastokokouksissa käytiin Sävelsirkun sisältöä läpi yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa, oli hienoa huomata, mitä kaikkea kivaa sieltä löytyy. Asiakkaat innostuivat lintu- ja luontovisailusta, tuolijumpasta ja musiikista jälleen upeasti.”
Sundbyberg, ruotsi / heli kivimäki hedin haastattelu
Heli Kivimäki Hedin
”Sävelsirkun kautta saamme kaikki täällä olevat vähän uutta kimmoketta myös kielelliselle puolelle.” kertoo Heli Kivimäki Hedin, Sundbybergin suomen kielen hallintoalueen koordinoija Ruotsista. "Siitä saa hyviä ideoita ja apua myös suomen kielen ylläpitämisessä. Vaikka osaa hyvinkin suomea, niin täällä Ruotsin puolella kieli kuitenkin vähän vanhenee ja muuttuu se kieli mitä me käytämme. ”

Heli Kivimäki Hedin toteaa hoitajien pitävän Sävelsirkkua hyvänä välineenä jokapäiväisessä toiminnassa: "Meillä on dementiaosasto, jossa osana päivittäistä tarjontaa on Sävelsirkku. Se on käytössä aktiviteettina ja siitä voi saada ideoita ja keskustelunaihetta. Joissakin tapauksissa siitä voi olla myös hoidollista hyötyä. Jos esimerkiksi asukas tuntee olonsa levottomaksi tai ei oikein osaa asettua, rauhoittua illalla tai yöllä, niin Sävelsirkkua voidaan käyttää myös silloin apuna, jotta tulee tuttu ja turvallinen olo."
ATTENDO TUPURI / PÄIVI VIRTASEN HAASTATTELU
Attendo Tupuri
Attendo Tupurissa halutaan tarjota hyviä hetkiä joka päivä

Attendo Tupurissa Sävelsirkulla tuotetaan hyviä hetkiä asukkaiden päivään, kertoo hoivakodin johtaja Päivi Virtanen. Yhteisissä tuokioissa löytyy elämän varrelta kokemuksia, ”kultaisia kimpaleita”, joiden muisteleminen tuo voimaa tähän hetkeen. Ikä ei paina, kun muistoissa seikkaillaan vaikkapa Linnanmäen laitteiden kyydissä, kuten tällä viikolla Sävelsirkun muisteluohjelman mukana tehtiin.

Salolaisessa hoivakodissa kokoonnutaan nykyisin joka aamu Sävelsirkun ajankohtaisten aiheiden äärelle. Siitä on tullut jo niin rutiinia, että asukkaatkin osaavat sitä odottaa. Parhaina päivinä iso ryhmä on valmiina aloittamaan yhteistä Sävelsirkku-hetkeä, jossa hoitajan kanssa otetaan selvää päivän ohjelmatarjonnasta. Musiikki viihdyttää ja yhdessä kuunnellut tarinat herättävät vilkkaita keskusteluja, etenkin jos osallistujilla on omakohtaisia kokemuksia ja mielipiteitä aiheista. Tietokilpailuja on mukava kuunnella ja seurata ryhmässä vastausten kehittymistä, kertoo Päivi Virtanen, joka itsekin kertoo innostuvansa mielessään vastailemaan päivän kysymyksiin.

Sävelsirkku -toimintatavan juurtuminen vaatii johtajalta jatkuvaa asian esilläpitoa, kertoo Päivi Virtanen. Se ei tapahdu itsestään, sillä esimerkiksi tablettien hallinta ei ole kaikille työntekijöille itsestäänselvyys. Attendo Tupurin henkilökunta on osallistunut säännöllisesti Sentinan järjestämiin koulutuksiin. Niissä löytyy uusia käyttömahdollisuuksia monipuolisen sisällön hyödyntämiseen. Se onkin suuri etu toiminnan järjestämisessä, Päivi Virtanen toteaa. ”Kehitämme viriketuokioiden järjestämistä ja Sävelsirkkua tullaan hyödyntämään myös yksilöllisissä ja pienryhmätuokioissa. Arvokasta yhdessä oloa -sitä meillä Attendo Tupurissa haluamme tarjota.”
Björnkulla, ruotsi / Ulla Halosen haastattelu
Ulla Halonen
"Olimme yksi Sävelsirkun piloteista, kun Sävelsirkku-toiminta alkoi Ruotsissa", kertoo Ulla Halonen, joka on tehnyt pitkän työuran Björnkullan vanhustenkodissa.

Olin mukana heti alusta lähtien Sävelsirkun parissa, sillä olenhan ollut Björnkullassa jo 16 vuotta töissä. Muistan vielä ne isot pömpelit jotka olivat käytössä, kaiutin ja näppäimistö erikseen. Opimme käyttämään kuitenkin helposti kyseisiä laitteita. Laitteisto meni heti kerralla eteenpäin, kun me saimme i Padit käyttöön ja teidän uudistetun ohjelman. Alussa tekniikan käyttö vaati totuttelua henkilökunnalta, mutta teidän hyvä koulutus paikan päällä auttoi meitä eteenpäin käyttämään uutta Sävelsirkkua. Teknisesti sekä sisällöllisesti käyttö on helpompaa ja nopeaa.

Miksi ja millä tavalla Sävelsirkku on Björnkullassa käytössä tänä päivänä? Miten se hyödyntää teidän asukkaitanne?
Tällä hetkellä Sävelsirkku on kovassa käytössä kahdella meidän suomalaisella osastollamme. Kommunikoimme osastojen välillä, milloin kullakin on oma käyttövuoro. Yleensä asukkaiden aamupala-aikaan käytämme Sävelsirkun Tänään-sivua, se on kätevää, kun samalla asukkaille tulee tietoon mikä päivä on tänään ja kuka viettää nimipäivää, se yleensä jo herättää keskustelua asukkaiden välillä. Ja eipä haittaa, vaikka kuunnellaan sitä toistamiseen, kun päivämäärät ja viikonpäivät tahtovat heiltä unohtua. Laittamalla Sävelsirkun päälle aamusella yhteisissä ruokailutiloissa piristää ihmeesti sekä asukkaiden että henkilökunnan mielen. Myös erilaisia musiikkikanavia kuunnellaan, hyvä valita kanava monenlaiseen musiikkimakuun. Yleensä se on sitä 50–60-luvun musiikkia, josta asukkaat pitävät ja osaavat hyvin tuttujen laulujen sanatkin ulkoa. Samoten jumppatuokio on suosittu asukkaiden keskuudessa. Ja tietysti eri vuoden ajankohtina olevat teemat ovat suosittuja niin jouluna kun juhannuksenakin. Ja mikä parasta hoitohenkilökunnan ei tarvitse olla koko aikana mukana, vaan asukkaat voivat kuunnella ja keskustella keskenään, kun henkilökunnan eri työtehtävät odottavat, autamme sillä välillä asukkaita eri hoitotehtävissä. Tänä päivänä, kun henkilömitoitus on rajattu ja tehtäviä on yhtä paljon, jos ei enempikin kuin ennen.

Asukkaat ovat eläneet monta vuotta ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Kuulevatko he suomea muuten kuin henkilökunnalta ja Sävelsirkun ohjelmista?

Kyllä omaiset puhuvat läheisilleen yleensä suomea, mutta poikkeuksiakin on, etteivät omaiset ole oppineet suomea kotona ollenkaan. Tv Finland on yleensä päällä, kun asukkaat haluavat katsoa suomalaisia ohjelmia. Sävelsirkun hengellistä ohjelmaakin kuunnellaan pyhäpäivisin, kun jokin asukas haluaa hartaushetken. Ja moni asukkaista on ollut suomalaisessa yhteisössä koko ajan, niin töissä kuin vapaa-aikanakin. Ja tietysti löytyy heitä, jotka ovat muuttaneet ruotsiin vanhoilla päivillä, kun omaiset asuvat ruotsissa eikä haluta jättää äitiä/isää suomeen yksin. Ja tietenkin se opittu kieli häviää muistisairauden myötä ja äidinkieli on se kieli, joka muistuu parhaiten mieleen, tässä tapauksessa tietenkin suomen kieli. Suurena muutto aaltona töihin tulleet/muuttaneet 60-70 -luvulla ruotsalaisessa yhteisössä ruotsin kieli piti kuitenkin oppia ja sen vuoksi hävettiin puhua suomen kieltä lapsilleen, ruotsia piti osata. Silloin ei puhuttu ruotsinsuomalaisuudesta niin kuin tänä päivänä, kun se on yksi meidän vähemmistömme kieli ja kunnan täytyy järjestää suomen kielistä hoitoa vanhuksille. Asukkaat juttelevat keskenään yleensä suomen kielellä, monilta kieli voi vaihtua myös ruotsin kieleen ja silloin henkilökuntakin käyttää sitä kieltä mitä asukas puhuu.

Miten Sävelsirkku hyödyttää asukkaita ja henkilökuntaa?

Kuten tuossa jo mainitsinkin, että Sävelsirkun voi hyvin jättää päälle, kun henkilökunnan pitää jatkaa työtehtäviään ja asukkaat voivat keskenään kuunnella ja jutella. Käyttöä suunnitellaan osastojen kesken arkisin, kun kuuntelemme Tänään-sivu Sävelsirkkua ja viikonloppuisin sovimme yhteistä kuuntelua ja kahvihetkeä Sävelsirkun kera, silloin suunnittelemme yleensä ohjelman tai kuuntelemme kaikki ohjelman, jossa on musiikista jumppatuokioon. Myös omaiset voivat olla mukana tuokiossa. Asukkaat yleensä haluavat jotain heille tuttua 'toivelevyä'. Yksi suositummista on Tapio Rautavaara. Kyllä Sävelsirkku auttaa meitä myös työnkuormituksessa kuten aiemmin mainitsin.

Miten Sävelsirkku auttaa teitä suomalaisia, jotka elätte työn ulkopuolella täysin ruotsalaisessa yhteiskunnassa?

Itseäni kuvaisin kuitenkin suomalaiseksi ruotsinsuomalaisessa yhteisössä, samoin suurin osa työkavereista on suomalaisia ruotsalaisessa yhteiskunnassa, ehkä nuoremmat työkaverit, jotka kuuntelevat Sävelsirkkua, se tuo heille mieleen nostalgiaa, musiikkia, jota heidän vanhempansa /isovanhemmat kuuntelevat, tai tuo mieleen mummolan suomessa. Itse kun olen mukana Suomi-Seurassa ja edustan/olen mukana Botkyrkan kunnassa suomen kielen neuvonpito ryhmässä, kuulin ilokseni, että myös Botkyrkan suomenkielinen osasto on ottanut Sävelsirkun käyttöön. Ylpeänä esittelin myös itse meidän Huddingen kunnan kokemuksia Sävelsirkkua!

Haluaisitko kertoa jotain mukavaa Sävelsirkku-muistoa vuosien varrelta? Tai muita terveisiä?

Mukavimmat muistot Sävelsirkusta on, kun järjestin lauantaitanssit asukkaille, toimin DJ:nä ja valitsin hyviä tanssikappaleita, joiden myötä asukkaatkin pyörähtivät henkilökunnan kanssa parketilla. Myös Ruotsin kansallispäivänä olemme kuunnelleet juhlavissa tunnelmissa Sävelsirkun ruotsinkielistä musiikkia, ja tietysti meidän omaa Suomalaista itsenäisyyspäiväämme unohtamatta, kun opettelimme Björnkullan asukaskuoron kanssa yhdessä Sävelsirkusta tulevaa sinivalkoista musiikkia, jota sitten yhdessä asukkaiden kanssa esitettiin. Mieleenpainuva kokemus oli myös meidän Sävelsirkku koulutus siellä Suomen konsulaatissa, Tukholmassa teidän kanssanne. Mukavaa kevään jatkoa ja iloista mieltä ja tulemme aina iloiseksi, kun kuuntelemme Sävelsirkkua! Keväisin terveisin Björnkullasta.
esperi haanoja / anne koivulan haastattelu
Anne Koivula
Esperi Haanojan palvelukeskuksen yksikönjohtaja Anne Koivulalla on pitkä kokemus esimiestyöstä ja hyvän arjen rakentamisesta asukkaille.

Sävelsirkku on tapa toimia uudella tavallakuntouttavassa ja mielialaa tukevassa työssä. Miten teillä Haanojan palvelukeskuksessa Sävelsirkku otettiin käyttöön?
Meille Sävelsirkku -menetelmä ajettiin aluksi sisään vaihtamalla Ostoskanava Sävelsirkkuun. Kun asukkaat olivat keskenään olohuonetilassa hoitajien tehdessä hoitotoimia, laitoimme alkuun Sävelsirkun tarinat ja musiikit soimaan ostoskanavan sijalta. Siitä se lähti liikkeelle vähitellen. Nyt kun asukkaat ovat yhdessä aamupalalla, laitamme usein Sävelsirkun aamunavauksen soimaan. Siinä käydään läpi mikä päivä tänään on ja päästään esimerkiksi onnittelemaan päivän nimipäiväsankareita Sävelsirkun nimipäiväohjelmilla.

Mitä asukkaat ovat tykänneet Sävelsirkusta?
Asukkaista monikaan ei pysty sanomaan mielipidettä, mutta kyllä he viihtyvät ja antavat omia kommentteja siitä, oliko jokin laulu hyvä. Asukkailta tulee myös vastauksia tietokilpailukysymyksiin -eli kyllä se on pidetty ja aktivoi asukkaita.

Joko Sävelsirkkua osataan käyttää riittävän laajasti ja monipuolisesti?
Siinä on vielä parantamisen varaa, eli kaikki eivät vielä osaa käyttää sitä. Voi olla, että se ei ole kaikille ihan luontevaa toimintaa, mutta asiaa viedään vähitellen eteenpäin.

Millä tavalla Sävelsirkun käyttöä voi esimiehenä edistää?
Yleisesti toimenpidekeskeisyydestä pitää päästä asiakkaan hyvän ja mielekkään arjen tärkeimmäksi nostamiseen. Sävelsirkun avulla hoitajat pystyvät helpottamaan omaa työtään. Oivaltaminen on tässä ratkaisevassa roolissa. Saimme (viime) asiakastyytyväisyyskyselyssä hyvät tulokset henkilökunnan ystävällisyydestä ja ilmapiiristä. Avoimissa vastauksissa kuitenkin esimerkiksi päivittäisiä virikkeitä toivotaan lisää.

Vanhustyö on ollut aikamoisessa pyörityksessä viimeisen vuoden. Koronavirus tuo juuri tällä hetkellä lisäpainetta hoitoympäristöihin. Mikä sinua auttaa jaksamaan työssäsi Anne Koivula?
Kyllä se on edelleen asiakkaan ja asukkaan eteen tehtävä työ. Haluan että meillä eletään elämänmukaista elämää. Meillä on täällä helmiä; hoitajia, jotka tekevät työtään sydämellään asukkaiden kanssa. On hienoa kuulla palautetta heidän työstään!
Rovaniemen kaupunki / anne mattilan haastattelu
Olen palveluesimies Anne Mattila, vastaan Rovaniemen kaupungilla palveluasumisesta ja ympärivuorokautisesta hoivasta. Olen tehnyt pitkän työuran erilaisissa tehtävissä sosiaali-ja terveydenhuollon saralla, niin sairaanhoitopiireissä, kunnallisella sektorilla kuin yksityisellä puolella.

Miten teillä hyödynnetään Sävelsirkkua?
Rovaniemen kaupungin ikäihmisten puolella olemme harjoitelleet vuoden verran Sävelsirkun käyttöä. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että päätimme lisätä lisenssien määrää. Ikäihmisten laadukkaasta hoidosta ja elämän sisällöstä puhutaan paljon ja Sävelsirkku antaa kaikille hoitotyöntekijöille mahdollisuuden tuottaa mukavia tuokioita, ilman erityistä osaamista. Tavoitteeksi olemme asettaneet, että kaikissa yksiköissä pidetään joka päivä ainakin yksi Sävelsirkku tuokio vaihtelevin teemoin.

Miten Sävelsirkusta saatavaa tietoa käytetään hyödyksi johtamisessa?
Olemme miettineet miten tulemme hyödyntämään Sävelsirkun käyttöraportteja; tiedolla johtamisen näkökulmasta raportit ovat todella tärkeitä. Ylipäätään se, että keräämme tietoa elämän sisällön tuottamisesta, on tärkeä viesti mm. omaisille. Resurssien mahdollistaminen, työvuorojen suunnittelu ja välineiden hankinta vaatii myös talouden näkökulmasta mitattavaa tietoa.

Mitä muuta haluaisit sanoa uuden toimintatavan viemisestä käytäntöön?
Toimintatavan vieminen käytäntöön vaatii esimiehiltä aikaa ja henkilöstön rohkaisemista ottaa Sävelsirkku osaksi hoitotyötä. Mielikuvitus on vain rajana, missä kaikissa tilanteissa Sävelsirkun erilaisia toimintoja voi hyödyntää!
mehiläinen mainiokoti meri / sirpa heilän haastattelu
Mainiokoti Meri, kuvassa Helga ja Sirpa
Mehiläisen Mainiokoti Meri on Raumalla sijaitseva koti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumisen palvelua ikääntyneille. Koti on melko uusi, esteetön, kodikas ja tunnelmaltaan rauhallinen. Asukkaat ja henkilökunta ovat tyytyväisiä kodin viihtyisyyteen. Sävelsirkkua kuunnellaan päivittäin ryhmissä ja viriketuokioiden osana. Kullekin päivämäärälle laaditut ajankohtaiset ohjelmat herättävät keskustelua ja muistelua asukkaiden kesken. Viimeisimpänä vertailtiin ja muisteltiin mustekynän kuivauskankaiden tekoa kouluaikana. Lisäksi sitä hyödynnetään omatuokioissa asukkaan ja hoitajan kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa.

Yksikönjohtaja Sirpa Heilä kertoo, että Sävelsirkkuun ollaan tyytyväisiä MainiokotiMeressä. "Asukkaat pitävät Sävelsirkun tarjonnasta todella paljon. Henkilökunta suhtautuu avoimestiuusiin menetelmiin ja he ovat ottaneet Sävelsirkun hyvin käyttöön. Suosittua ovat erityisesti levyraadit ja pelit ja tietysti myös Sävelsirkun monipuolinen musiikkikattaus. Jos Sävelsirkku on jostain syystä hiljaisena, se pyydetään soimaan asukkaiden toimesta," kertoo Heilä.
Sävelsirkku on toimintatapa, joka johdetaan esimerkillä ja säännöllisellä asian esille pidolla. Mainiokoti Meressä Sävelsirkku on hankittu käyttöön kaikkiin ryhmäkoteihin ja käytön merkityksestä puhutaan viikkopalavereissa säännöllisesti. Sävelsirkku on lisäksi merkitty viikko-ohjelmaan. Henkilökunta on osallistunut Sentinan järjestämiin koulutuksiin; kuten myös yksikön johtaja Heilä.
"Kun Sävelsirkun tuntee ja käytön osaa itsekin, on asiaa myös helpompi johtaa," Sirpa Heilä toteaa.

Humana asumispalvelut / Katriina niemelän haastattelu
Sävelsirkun säännöllisellä käytöllä iloa ja toiminnallisuutta ikäihmisten arkeen Humana Asumispalveluissa

Katriina Niemelä, olet toiminut palvelujohtajana ja ollut mukana Sävelsirkun johtamisessa käytäntöön vuodesta 2016 asti. Miksi Sävelsirkku on teillä ikääntyneiden palvelukodeissa käytössä?

Päätös Sävelsirkun käyttöönotosta tehtiin aikanaan tarpeen ja sitä seuranneen pilotoinnin pohjalta. Lähtökohtana oli tarve saada arjen toiminnallisuuteen ja asiakkaiden aktivointiin työkaluja, joilla palvelulupauksemme ”Tunti aktiivista tekemistä jokaiselle joka päivä” pystytään täyttämään päivittäin riippumatta siitä, ketkä ovat töissä tai missä koti sijaitsee. Toiminnan hyvä, tasainen laatu on meille tärkeää ja kaiken kehittämistyön taustalla on tarve lisätä toimintaa, jolla asukkaiden toimintakykyä, viihtymistä ja ryhmädynamiikkaa voidaan edistää.

Miten Sävelsirkun käyttöaste, käytön säännöllisyys ja käytön monipuolisuus on Humanassa saatu näin korkeaksi?

Pyrimme viemään kannustavalla tavalla uutta toimintatapaa eteenpäin lähiesimiehille ja hoitohenkilökunnalle. Koko organisaatio ylimmästä johdosta alkaen on sitoutunut Sävelsirkun käyttöön ja hyödyntämiseen. Toimintatapa perustellaan, sen hyödyt tehdään näkyväksi ja Sävelsirkun käyttöä seurataan systemaattisesti käyttöraportein yksiköissä ja säännöllisesti myös johtoryhmässä. Sävelsirkusta saatava käyttödata on monipuolista ja siitä voidaan nähdä kehittämiskohteet yhtä hyvin kuin onnistumisetkin, joista myös palkitaan. Sävelsirkun avulla toimintaan saadaan strukturoitua ja systemaattista otetta sekä rutiinia, joka auttaa niin hoitajaa kuin esimiestäkin.

Mihin Sävelsirkun käyttötietoa voi hyödyntää?

Palvelulupauksessamme lupaamme aktiivista toimintaa jokaiselle asiakkaalle päivittäin. Sävelsirkun avulla lupauksen toteuttaminen on helpompaa. Lisäksi Sävelsirkku soveltuu hyvin myös aktiivisen toiminnan todentamiseen. Koska kodeissamme on tavoitteena asukkaiden toimintakyvyn ylläpito ja kuntouttaminen, liikunta eri muodoissaan on valittu meillä toiminnan keskiöön. Sävelsirkku tuo laadukasta sisältöä, valmiita ohjeita ja tukea liikuntahetkien toteutukseen. Palveluntuottajilta myös edellytetään virikkeellisen ja monipuolisen toiminnan järjestämistä ja käyttötiedolla pystymme todentamaan, kuinka paljon sitä on järjestetty. Olemme esitelleet Sävelsirkun toimintaa omaisille ja läheisille sekä omaisten illoissa että arjen toiminnassa.

Mitä Sävelsirkun onnistunut käyttöönotto ja käyttöön juurruttaminen vaatii?

Sävelsirkun hyödyntäminen ja käyttö tarkoittaa vääjäämättä muutosta toimintatapaan. Se vaatii aluksi paljon työtä, hyvää perehdyttämistä sekä systemaattista kehittämistä ja johtamista. Mutta se on oikeasti työväline, joka helpottaa hoitajaa, kun ei tarvitse miettiä ja sanoittaa sekä itse osata kaikkia ryhmätoiminnan eri alueita. Sävelsirkku tukee siis tavoitteitamme toiminnallisuudessa ja yhteisöllisyydessä. Koska kaiken työn takana meillä kaikilla on halu tarjota parasta asukkaiden elämään.
keusote / sanna salmisen haastattelu
"Keusotessa ikäihmisten päivätoiminnoissa otettiin puolivuotta sitten Sävelsirkku käyttöön. Kuntayhtymään siirryttäessä yhtenä tavoitteena on ollut yhtenäistää palveluja ja toimintoja sekä tuottamaan tasalaatuista palvelua kaikkien kuntien alueella."

Sävelsirkku työvälineenä ja työtapana toiminnan suunnittelussa.
"Sävelsirkku on toiminnan suunnittelussa tukena ja apuna ja Sävelsirkun avulla on mahdollista jakaa suunnittelutyötä ja suunnittelutyön jakaminen tukee toiminnan suunnitelmallisuutta. Päivätoiminnat voivat jakaa hyviä vinkkejä keskenään."

Palaute asiakkailta ja ohjaajilta. Onko päästy tavoitteisiin?
"Palaute on ollut positiivista, sekä asiakkailta että työntekijöiltä. Sävelsirkku on ollut tosi paljon käytössä kaikissa päivätoiminnoissa ja sitä käytetään päivittäin. Asetettuihin tavoitteisiin on päästy ja ne on jopa ylitetty reippaasti."

Miten uusi toimintamalli johdetaan käytäntöön?
"On hyvä olla hyvä perehdytys ja että henkilöstö on mukana alusta saakka ja henkilöstö on sitoutunut toimintamalliin. Kun on yhdessä asetettu tavoitteet, niin silloin kaikki niihin myös pyrkii. Toimintamallin käyttöönotto tai sen juurruttaminen tulee olla järjestelmällistä."
Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymä, toiminnansuunnittelija Sanna Salminen
Mereo / susanna pakarisen haastattelu
"Vapauttaa hoitajien aikaa. Sävelsirkku on työväline, ei tarvitse keksiä itse. Asukkaat ovat tykänneet paljon."
Miten Sävelsirkun käyttö näkyy toiminnan johtamisessa?
"Ei tarvitse keksiä itse, meillä tehdään virikelistoja ja hoitajat pystyvät ottamaan aiheita Sävelsirkusta. Kun käyn yksiköissä aamulla, niin on kiva kuulla päivään liittyvää tietoa, musiikkia tai selkouutisia. Tosi mukavia hetkiä. Asukkaat tykkää. Se näkyy tyytyväisyytenä."
Millaista palautetta Sävelsirkun käytöstä on saatu?
"Palautetta on saatu asukkaiden omaisilta, omaisilta olemme saaneet hyvää palautetta."
MEREO / Vanhustenpalvelutaloyhdistys ry, palveluvastaava Susanna Pakarinen
lisää kokemuksia sävelsirkusta
"Sävelsirkkua on helppo käyttää ja se sisältää todella paljon materiaalia. Otimme palvelun käyttöön helpottaaksemme ja nopeuttaaksemme toimintahetkien järjestämistä"
Attendo Satumetsän johtaja Marjo Kaplas
”Sävelsirkku kuuluu Onnelassa olennaisesti päivän rutiineihin sen helppouden ja mielekkyyden takia. Sävelsirkun tarinat ja laulut tuovat mukavia muistoja mieleen. Visailut ja jumppatuokiot ovat lisänneet vuorovaikutusta asukkaiden arkeen. Jos Sävelsirkku ei soi, pyytää asukkaamme Raija laittamaan sen päälle!”
Humana Onnelantie Lappeenranta, yksikön palveluesimies Pia Lagervall
"Olemme tykänneet todella paljon Sävelsirkun kuvapeleistä, muistipeleistä, musiikeista, joulukalenterista, sekä erityinen kiitos itsenäisyyspäivän ohjelmasta!"
Järfällan päivätoiminnan ohjaajat Helena Haataja ja Terttu Dimos.
”Hello and warm greetings from our sun burnt country to your snow covered lands. We have enjoyed listening to Sound Vitamins each day. First in a group and then a resident who is visually impaired and in bed. She enjoys it immensely. Thirdly in the afternoon to a third group.”
Finncare - Finlandia Village & Villas, Rita and Peter
”Kotikylä Tupalassa käytetään Sävelsirkkua aktiivisesti. Käyttöä myös seurataan säännöllisesti Sentinan pilvipalvelusta saatavin raportein. Viime kuussa Sävelsirkun erilaisia sisältöjä käytettiin Tupalassa keskimäärin neljässä tuokiossa päivittäin, jokaisena kuukauden päivänä. Raporteista on helppo seurata toiminnan monipuolisuutta, esimerkiksi liikuntavoitteen saavuttamista ajantasaisesti päivittäin.
Yksikön palveluesimies Sinikka Liljeberg kertoo, että korkea käyttöaste on seurausta koko henkilökunnan tietoisesta päätöksestä ja systemaattisesta työstä monipuolisen toiminnan juurruttamiseksi arkeen. Aamunavaukset, tietovisat, monipuolinen ja tunnemuistia aktivoiva musiikki ja liikunta ovat Tupalan asukkaille mieluisia. Ja Sävelsirkun Joulukalenteria jo odotetaan.”
Humana Kotikylä Tupala, yksikön palveluesimies Sinikka Liljeberg
”Asukkaat tykkäävät Sävelsirkun sisällöstä ja hoitajien työ helpottuu”
Esperi Hoivakoti Teerimäki, virikevastaavat Jenni ja Jasmina
”Sävelsirkun liikunta, arvoitukset ja musiikkikappaleet ovat suosittuja ja uusia kuvapelejä on mukava pelata isossakin ryhmässä liittämällä tabletti telkkariin.”
Klaukkalan päiväkeskuksen maanantain ryhmä
”Monipuolinen viriketarjotin, josta hoitajan on helppo valita asukkaan tarpeiden pohjalta juuri heille
sopivaa ohjelmaa.”
Villa Isolahti, Vaasa, johtaja Anna-Maija Palo
”Kokonaisuudessaan erittäin hyvä, mielenkiintoinen ja helppokäyttöinen palvelu. Tuokiopohjat ovat sopivan mittaisia ryhmämuotoiseen toimintaan ja miksei myös yksilölliseen ohjaukseen. Ohjaaja saa tärkeän työkalun ryhmätuokioihin.
Sävelsirkun avulla ryhmissä syntyy paljon keskustelua ja hyviä vuorovaikutustilanteita. Useilla asiakkailla mieleen palautuu muistoja, joista keskustellaan vielä jälkeenkin päin.”
Kehitysvammaisten Päiväkeskus Purje, Päiväkeskuksen henkilökunta, käyttökokemuksista koostanut Eija Marin
”Käyn kahdesti viikossa pitämässä tuokion palvelutalossa. Kuuntelemme suomalaistaustaisen asukkaan kanssa musiikkia, kertomuksia ja hengellisiä ohjelmia. Sitten puhumme ohjelmien herättämistä ajatuksista ja muistoista. Olen oppinut hänen lapsuudestaan Suomessa, miten hän asui ja eli nuoruudessaan. Ohjelmat antavat hänelle iloa ja muistisairaudesta huolimatta hän tietää odottaa tuokioita.”
Tierp, Ruotsinkielinen Lisa
”Sävelsirkku on erinomainen menetelmä toiminnassamme, niin asukkaille kuin hoitajille.”
Göteborg, Terhi Pekkala
envelope-ophone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram