SVT (Heli Liekola) teki jutun Sävelsirkusta 2015.
Sävelsirkku, musiikkilaite tai muistolaatikko. Vanhusten hoitoon tarkoitetulla sovelluksella on monta nimeä. Huddingen suomenkielisellä vanhustenosastolla muistojen ja musiikin kuuntelu tuo arvokasta tietoa vanhuksista heidän hoitajilleen. Myös muistisairauksien tutkija puhuu teknisten innovaatioiden puolesta.
Huddingen Björnkullan suomenkielisen osaston vanhukset ovat jättäneet mattopyykin kuivumaan nuoruuden kotirantaan ja siirtyneet nyt Karjalaan. Tablettiin ladattava musiikki- ja muistelusovelluksen avulla vanhuksia aktivoidaan pitämään mieli virkeänä ja voimistelemaan sekä kroppaa että aivoja.
– Se on hoitomenetelmä, jota kuunnellaan äänen muodossa. Siinä on musiikkia, vanhoja uutisointeja, ajatuskertomuksia, luettelee Björnkullan hoitaja Ulla Halonen.
Kaksikielisyydellä muistisairauksia vastaan
Kaksikielisyydestäkin on hyötyä, kun muistellaan ja musisoidaan, sillä elintapojen opettelu kahdessa kulttuurissa suojaa tutkimusten mukaan muistisairauksilta. Alan professori pitää teknisten apuvälineiden käyttöä vanhustenhoidossa hyvänä asiana.
– Nämä innovaatiot ovat todella hienoja, eli tällä linjalla pitää jatkaa ja nimenomaan niin, että otetaan huomioon kulttuuritausta ja kielet ja ominaishaasteet ja mahdollisuudet mitä siellä on. Pitää myös miettiä, että voisiko tekniikan mukaanotto tuoda jotakin uusia piirteitä vanhustenhoitoon. Musiikkistahan tiedetään, että se avaa niitä muistijälkiä. Eli tunteen mukaanotto ja sosiaalinen kanssakäyminen on myös hyvin tärkeää, selvittää geriatrian professori Miia Kivipelto.
Samalla kun kaksikielisyys auttaa muistisairauksien torjumisessa, saattavat vieraalla maalla asuvat vanhukset jäädä muistisairauden sattuessa hyvin yksin. Monen ruotsinsuomalaisen vanhuksen työn varaan rakentunut sosiaalinen verkosto katoaa eläköitymisen ja muistisairauden myötä. Professori muistuttaakin, että ruotsinsuomalaisille pitää löytää musiikkisovelluksen kaltaisia muita räätälöityjä ratkaisuja.
– Esimerkiksi juuri se suomalaisen kulttuurin mukaan tuominen, kieli. Ruotsissahan on paljon suomalaisia työntekijöitä. Voisiko vielä enemmän tuoda sitä kieltä ja kulttuuria osaksi sitä hoitoa heidän avullaan. Tiedämme, että yleinen aivojen ja kehon virkistäminen ja yleinen kanssakäyminen on hyväksi sekä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä että hoidossa, eli voisiko tälläistä tuoda siihen myös mukaan enemmän, professori Kivipelto pohtii.
Tuokioilla taustatietoja hoitajille
Björnkullan vajaan tunnin mittainen musiikkituokio virkistää vanhuksia silmin nähden. Yksi toivoo yhteislauluksi Karjalan kunnailla kun taas toinen haluaisi kuulla Hummani hei. Molemmat kappaleet ehditään laulaa. Välillä jutellaan evakkomatkoista ja kotiriihestä. Musiikkituokiot ovat suosittuja niin vanhusten kuin henkilökunnankin keskuudessa. Arvokkaan kanssakäymisen lisäksi tuokiot antavat hoitajille tärkeää tietoa vanhuksista.
– Se on meidän välistä yhteistyötä ja me opimme tuntemaan vanhuksia. Siinä tulee se taustatieto, joka meille hoidossa on hyvin tärkeätä. Kun me tiedämme taustasta niin osaamme käyttää sitä hoidossa. Jopa muistelulla ja lauluilla saadaan pois levottomuutta ja lääkkeiden käyttöä voidaan vähentää. Muistelulla tuodaan aktiviteettiä ja mielenvirkeyttä esille, kertoo Björnkullan hoitaja Ulla Halonen.
Heidi Liekola
Toimittaja ja verkkotoimittaja
SVT
Publicerad:23 september 2015 23.40
Uppdaterad:24 september 2015 12.16