Tutkimuksia ja kokemuksia 

Vaikuttavaa ja arjen työtä sujuvoittavaa - näin on todettu tutkimuksissa ja kokemuksissa. 25 vuotta markkinoilla ollutta Sävelsirkkua on ehditty tutkia ja arvioida monien eri toimijoiden taholta ja kanssa. Näyttämö uutena tulokkaana on valloittanut käyttäjien sydämet, vaikka tutkimusta itsessään siitä ei ole ehtinyt kertyä.

Teemme mielellämme oppilaitosten kanssa esimerkiksi opinnäytetöitä. Meillä on asiantuntemusta ja kokemusta tukea opinnäytetyöprosessissa, mikä joskus voi oli moninainen.

Tutkimuksia

Sävelsirkku on tutkittu ja testattu palvelukonsepti

Sävelsirkkua ja sen vaikuttavuutta on tutkittu ja testattu moniulotteisesti jo yli parin vuosikymmenen ajan. Vaikuttavuus on todennettu monissa eri tutkimuksissa. Tälle sivulle on koottu yhteenvetoja tutkimusprojekteista. Linkkien kautta pääset myös suoraan tutkimusmateriaaleihin.
Sävelsirkku on mukana AATOS-tutkimushankkeessa. Hankkeessa arvioidaan hoitajan ohjaaman, strukturoidun ryhmätoiminnan vaikutuksia tehostetun palveluasumisen asiakkaiden käytösoireisiin, päivittäisistä toiminnoista selviytymiseen ja sosiaaliseen osallistumishalukkuuteen.

"Vanhusten mieliala ja vireystila kohosivat erityisesti kertavaikutuksina, ja pitemmällä aikavälillä tietojen ja taitojen palautumisen myötä havaittiin myös pysyvämpää mielialan muutosta ja aktiivisuuden lisääntymistä." 

Merja Saarela
"Sävelsirkun vaikuttavuus palvelun laatuun koettiin, että voidaan antaa laadukasta ja virikkeellistä tukea asiakkaiden arkeen. Sävelsirkun monipuolisten ohjelmien takia pystyttiin palvelemaan erilaisia asiakkaita.Työntekijät olivat saaneet Sävelsirkun avulla lisää mahdollisuuksia tehdä asiakkaiden arjesta virikkeellisempää."

Katri Mielonen, sosionomi, opinnäytetyö, Laurea 2016
"Residents have something to look forward to during the day."

Dr. Adrian North

Sävelsirkusta tehtyjä tutkimuksia

“Henkinen koti on läheisten luona” – BetweenFam ikääntyneen ja omaisen tukena vuorovaikutuksessa. 

Lapin (AMK), Hoitotyön koulutusohjelma, Sairaanhoitaja. 
Sävelsirkku äänipalvelu ikääntyneen mielenterveyden edistäjänä: kirjallisuuskatsaus. 

Laurea-ammattikorkeakoulu, Hoitotyön koulutusohjelma, Sairaanhoitaja (AMK) 2019 
Tiedon luomisen prosessimallin hyödyntäminen uuden järjestelmän käyttöönotossa.

Turku AMK, Tradenomi (YAMK), SOTE-palvelujen ja -liiketoiminnan johtaminen

Lisää tutkimuksia

  • Virikkeellistä sisältöä hengityshalvauspotilaan arkeen äänipalvelulla. Laurea-ammattikorkeakoulu, Sairaanhoitajakoulutus, Sairaanhoitaja (AMK) 2018, Christine Fagerström-Alho. Opinnäytetyö
  • Toimiva Kotihoito Lappiin -Kärkihankkeessa 2018 tuotettiin Toimivan kotihoidon käsikirja
  • Pilottikokeilu Toimiva kotihoito Lappiin – monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeessa 2018. Vanhustyön koulutusala, Geronomi (AMK) Greetta Raappana ja Kirsi Valli opinnäytetyö
  • Toimiva kotihoito Lappiin – Monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen -hankkeessa toteutettiin yhdessä Keminmaan kunnan, Posti Kotipalveluiden ja Sentina Oy:n kanssa pilotti, jossa kokeiltiin Sävelsirkku-verkkopalvelua kotikuntoutuksen välineenä 2017-2018. Pilottiraportti
  • Sävelsirkku muistisairaan osallisuuden tukijana, Sosionomi (AMK) Suvi Illmanin opinnäytetyö Laurea-ammattikorkeakoulu 2017
  • Onnistu muutoksessa, Laurea-ammattikorkeakoulu, Liiketalouden koulutusohjelma 2017, Tradenomi (AMK) Mari Haapalan opinnäytetyö
  • ’’Tavoitteena virikkeellinen arki’’ – Sävelsirkku- äänipalvelu vanhustyöntekijöiden apuvälineenä. Sosionomi Katri Mielosen opinnäytetyö, Laurea 2016.
  • Kyllä mä sisällön itsekin osaan suunnitella – Sävelsirkku ohjaustoiminnan artenomin työn tukena ikääntyvien palvelutalossa. Ohjaustoiminnan Artenomi Siiri Kotajärven opinnäytetyö, HAMK 2016.
  • Ohjaustoiminnan prosessit ja toteutus, Sävelsirkun siivillä raportti, Tiina Sitomaniemi, HAMK, 2014
    Raportti
  • Sävelsirkku-konsepti kulttuurisesti suuntautuvan gerontologisen sosiaalityön välineenä 2012. Opinnäytetyö, Diakonia -ammattikorkeakoulu

Kokemuksia

Sävelsirkusta on tutkimuksia ja kokemuksia jo vuodesta 1999 alkaen.
 Hyvinvointia ja kuntoutumista edistävä pilvipalveluna toimivat menetelmälliset sisältöpalvelut Sävelsirkku ja Näyttämö ovat käytössä hoivakodeissa, päivätoiminnoissa ja kotihoidossa julkisella sektorilla, yksityisillä palveluntarjoajilla ja kolmannen sektorin toimijoilla. Sävelsirkkuja löytyy Suomesta ja Ruotsista.
  • "Asukkaat ovat oppineet pyytämään Sävelsirkku-tuokiota. Sävelsirkku on meillä käytössä joka päivä: visailuja, jumppia ja musiikkia käytetään paljon. Visailut eläimistä, kaupungeista ja vanhoista esineistä ovat mieluisimpia visailuja."

    Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
  • ”Kokonaisuudessaan erittäin hyvä, mielenkiintoinen ja helppokäyttöinen palvelu. Tuokiopohjat ovat sopivan mittaisia ryhmämuotoiseen toimintaan ja miksei myös yksilölliseen ohjaukseen. Ohjaaja saa tärkeän työkalun ryhmätuokioihin. Sävelsirkun avulla ryhmissä syntyy paljon keskustelua ja hyviä vuorovaikutustilanteita. Useilla asiakkailla mieleen palautuu muistoja, joista keskustellaan vielä jälkeenkin päin.”

    Kehitysvammaisten Päiväkeskus Purje, Päiväkeskuksen henkilökunta, käyttökokemuksista koostanut Eija Marin
  • "Asukkaamme ovat myös hyviä opettajia meille nuoremmille. Heiltä saa hyviä neuvoja viriketuokioissa, kun he innostuvat muistelemaan, miten he ovat jonkun asian ennen tehneet. Historian lehdet havisevatkin useasti kodissamme, kun palaamme vuosikymmeniä ajassa taaksepäin. Matkustaminenkin on tehty helpoksi, nopeaksi ja halvaksi. Riittää kun istuu asukkaiden kanssa ja yhtäkkiä huomaatkin olevasi vaikka 1950- Helsingissä tai lapsuusajan heinätöissä."

    Esperi Hoivakoti Vahtero - virikevastaava Pauliina Pitkänen
  • ”Kotikylä Tupalassa käytetään Sävelsirkkua aktiivisesti. Käyttöä myös seurataan säännöllisesti Sentinan pilvipalvelusta saatavin raportein. Raporteista on helppo seurata toiminnan monipuolisuutta, esimerkiksi liikuntavoitteen saavuttamista ajantasaisesti päivittäin. Korkea käyttöaste on seurausta koko henkilökunnan tietoisesta päätöksestä ja systemaattisesta työstä monipuolisen toiminnan juurruttamiseksi arkeen. Aamunavaukset, tietovisat, monipuolinen ja tunnemuistia aktivoiva musiikki ja liikunta ovat Tupalan asukkaille mieluisia.”

    Humana Kotikylä Tupala, yksikön palveluesimies Sinikka Liljeberg
  • "Käytetyimpiä sisältöjä ovat taukojumpat, tuolijumpat, ajankohtaiset asiat, kalenteritoiminto, pelit ja musiikki, nimipäivät. Heijastamme videotykin avulla seinälle esim. pelejä/kuvatietovisoja, jolloin koko ryhmä pääsee osalliseksi. Asiakkaat pitävät erityisesti tietovisoista, joissa on kuva. Suosikkeja ovat myös vanhat tarinat ja musiikki. Käytämme Sävelsirkkua päivittäin."

    Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, Päiväkeskus Purje
  • "Sävelsirkun käyttö on meillä arkipäivää. Asukkaat toivovat musiikkia muistelumielessä tai uusien kokemusten avaamiseen. Musiikki herättää paljon keskustelua ja iltaisin se luo rauhoittumisen tunnelmaa ennen nukkumaan menoa."

    Palvelukoti Kokkila, Heli Kaupinsalo
  • "Sävelsirkku soveltuu hyvin vuorovaikutuksen ja osallisuuden tukemiseen. Sillä saa hyviä keskusteluja aikaan. Liikuntaosiot soveltuvat fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja harjoitteluun hyvin. Hienomotorisia taitoja pystyy harjoittelemaan esim. tabletilta tehtyjen valintapainallusten kautta."

    Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, Päiväkeskus Purje
  • "Asukkaat lähtevät laulamaan ja liikkumaan musiikin tahdissa. Osa tapailee laulun sanoja vaikkei muuten puhuisi mitään. Äänen laatu on hyvä ja ohjelmat selkeästi puhuttuja. Asukkaat ovat myös antaneet palautetta, että muuten eivät kuule vanhempia kappaleita."

    Helsingin kaupunki, Kustaankartanon seniorikeskus /Ia Tanskanen, Anne Nuutinen ja Emilia Högström

Julkinen sektori

Sävelsirkkua käytetään asumispalveluissa, kotihoidossa ja päivätoiminnassa kunnissa, kaupungeissa ja hyvinvointialueilla. Sävelsirkku madaltaa kynnystä ryhmätoiminnan toteuttamiseen ja mahdollistaa viriketoiminnan järjestämisen lyhyelläkin valmisteluajalla. Järjestelmä tarjoaa työvälineet hyvinvointia edistävän toiminnan suunnitteluun, järjestämiseen ja seurantaan.
  • Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Purje

    Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä järjestetään päivätoimintaa kehitysvammaisten erityishuollon palveluna aikuisille kehitysvammaisille sekä autismin kirjoon kuuluville henkilöille.

    Lue lisää

    Päiväkeskus Purjeessa Iisalmessa Sävelsirkku on ollut käytössä jo lähes 5 vuotta. Sävelsirkkua käytetään myös Sukevalla Päiväkeskus Pirtissä ja Vieremällä Huitulanharjun palvelukodissa ja päivätoiminnassa sekä Kuunsirpissä vammaisten lasten asumis- ja tilapäishoitoyksikössä. Sentinan tiimi kyseli kokemuksia ja Purjeen kuulumisia. Päiväkeskus Purjeen ohjaajien vastaukset kirjasi vastaava ohjaaja Mervi Yli-Hukka.
     
    1. Miten Sävelsirkkua käytetään teillä?
     
    Meillä Sävelsirkkua käytetään seitsemässä (7) eri toimintaryhmässä. Ryhmät ovat kooltaan n. 5 hlön ryhmiä. Ikähaitari on 16-77 vuotta. Tavoitteena on saada mm. asiakkaita keskustelemaan ja muistelemaan asioita, aktivoida heitä liikkumaan, käytämme ohjelman antia myös odottamistilanteissa n. 10min. ajan, jolloin on hyvä ottaa vaikka taukojumppa tai jokin ajankohtainen asia esille. Tällä saatu aikaan sujuvia siirtymiä, kun jonotteluaika ei jää liiaksi. Käytämme Sävelsirkkua ryhmätuokioilla, emme niinkään yksittäiselle henkilölle.
     
    Käytetyimpiä sisältöjä ovat taukojumpat, tuolijumpat, ajankohtaiset asiat, kalenteritoiminto, pelit ja musiikki, nimipäivät. Heijastamme videotykin avulla seinälle esim. pelejä/kuvatietovisoja, jolloin koko ryhmä pääsee osalliseksi. Asiakkaat pitävät erityisesti tietovisoista, joissa on kuva. Suosikkeja ovat myös vanhat tarinat ja musiikki. Käytämme Sävelsirkkua päivittäin. Ohjaajat varaavat toimistossa olevasta kalenterista vuoroja ryhmälleen, koska ohjelma on niin suosittu, että piti varausjärjestelmä kehitellä. Pääasiassa toimintatuokioiden aikaan klo 9.30-11.00 ja 12.30-13.00 ja 13.30-14.00
     
    2. Miten Sävelsirkku soveltuu mielestänne vuorovaikutuksen tai osallisuuden tukemiseen ryhmissänne? Voiko sillä tukea myös motorisia taitoja tai ylläpitää fyysistä toimintakykyä?
     
    Sävelsirkku soveltuu hyvin vuorovaikutuksen ja osallisuuden tukemiseen. Sillä saa hyviä keskusteluja aikaan. Kuvallisia juttuja voisi olla vielä enemmän, jolloin valintoja olisi helpompi asiakkaiden tehdä. Liikuntaosiot soveltuvat fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja harjoitteluun hyvin. Hienomotorisia taitoja pystyy harjoittelemaan esim. tabletilta tehtyjen valintapainallusten kautta.
     
    3. Miten Sävelsirkku vaikuttaa ohjaajien työhön?
    Mikä siinä on hyvää ja mitä voisi kehittää edelleen?
     
    Ohjaajat pystyvät antamaan konkreettista neuvontaa ja ohjausta esim. jumppatuokioilla ja asiakkaita aktivoi tekemään, kun välillä eri kuin ohjaajan ääni ohjaakin liikkeitä. On nopeasti otettavissa käyttöön ja pystyy lyhyitäkin pätkiä joustavasti pitämään. Vapauttaa ohjaajan työaikaa esim. materiaalin hankinnalta, kun laitteelta löytyy kaikki.
     
    4. Päiväkeskus Purjeen ohjaajat ja asiakkaat ovat aktiivisesti osallistuneet Sävelsirkun joulukalenterin tekemiseen vuosittain. Teiltä saatuja terveisiä ja muisteluja osaamme Sentinan tiimissä jo odottaa! Toteutuuko toiveemme tänäkin vuonna?
     
    😊 Kyllä toteutuu 😊
     
    5. Mitä muuta haluaisitte kertoa yhteistyöstä, Sävelsirkusta tai omasta työstänne?
     
    On mukava ollut olla kehittämässä Sävelsirkkua yhteistyössä.
  • Helsingin kaupunki, Kustaankartanon seniorikeskus

    Sävelsirkkua on hyödynnetty Kustaankartanon seniorikeskuksessa jo pitkään toimintakykyä tukevan ja kulttuurisen toiminnan välineenä.

    Palvelua käytetään monipuolisesti kulttuuritoiminnassa, toimintaterapiassa, päivätoiminnassa ja asumispalveluissa arjen ilon tuojana.

    Lue lisää

    DIGITAALISUUS TUKEE KUSTAANKARTANOSSA KOHTAAMISIA

    Kustaankartano on edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä hoitotyössä. Parhaimmillaan digitalisaatio edistää vuorovaikutusta ja ihmisläheisyyttä, kertoo palvelupäällikkö Sirpa Impinen. Esimerkiksi koronan vuoksi vähentyneiden liikunta/terapia – ja kulttuuripalveluiden jatkaminen asukkaiden kanssa on ollut mahdollista Sävelsirkun avulla.

    Kustaankartanossa henkilöstö viihtyy ja pitää työstään. Sirpa Impinen kertoo, että työhyvinvoinnin kyselyissä nousee myös esille henkilökunnan halu tehdä asioita yhdessä asukkaiden kanssa. Sävelsirkusta löytyy runsas valikoima aineistoa luovaan toimintaan ja sen suunnitteluun. Ilo, huumori ja lämpö ovatkin läsnä Kustaankartanon jokaisessa päivässä.

    Tutustu alla Kustaankartanon kulttuuriohjaajien ja toimintaterapeuttien kokemuksiin Sävelsirkusta.

  • Palmu-Porissa vietetään virikkeellistä elämää

    Sävelsirkkua käytetään Palvelukoti Palmu-Porissa aktiivisesti. Kun käyttö aloitettiin viime syksynä, oli osa asukkaista aluksi epäileväisiä ”Sirkuttajan” suhteen. Nyt asukkaat ovat jo niin tottuneet Sävelsirkkuun, että kaipaavat sitä, ellei se ole ryhmätoiminnassa mukana. Näin kertoo esihenkilö Pia Jeskanen Porin perusturvasta.

    Lue lisää

    ”Palvelukoti Palmu-Porissa on kaksi yksikköä, alakerrassa Dyyni ja yläkerrassa Keidas. Sävelsirkku on käytössä molemmissa kerroksissa. Yksiköissä on kaksi päätyä, missä sijaitsee asukashuoneet. Sävelsirkku on molemmissa kerroksissa käytössä päivittäin.

    Alakerrassa ennen aamupalaa soitetaan päivän ohjelma molemmissa päädyissä. Katsotaan myös, mitä muuta mielenkiintoista päivän ohjelmaan liittyen löytyy esim. kyseisen päivän henkilöistä ja tapahtumista uutissähkeitä, henkilökuvia tai musiikkia. Asukkaat pyytävät usein soittamaan lopuksi jonkin tietyn artistin kappaleita. Yläkerrassa Sävelsirkusta kuunnellaan ohjelmaa aamupalan jälkeen.

    Ryhmätoiminnassa Sävelsirkku on osana tuokioita. Joka arkipäivä on kuntouttavana toimintana tuolijumppa klo 10 ja jumpan jälkeen pelataan liikunnallisia pelejä. Sävelsirkusta valitaan sopiva tuolijumppa ja liikunnallisiin peleihin sopiva musiikki. Toisinaan jumpataan myös ilman Sävelsirkkua vaihtelun vuoksi.

    Sävelsirkun kera ryhmätoimintaa on myös klo 13 ja klo 14.30 arkisin. Sävelsirkusta ryhmiin ovat suosittuja päivän ohjelma, toivemusiikki, levyraati ja murrevisat. Keskustelua herättää päivittäin mainitut henkilöt ja tapahtuma, joista haemme lisätietoa vielä googlesta Sävelsirkun lisäksi. Celia äänikirjat ovat meillä uutuutena Sävelsirkussa, josta muutama asukas on kovin iloinen. Viikonloppuisin hoitajat käyttävät Sävelsirkkua pienryhmissä ajan salliessa.

    Asukkaat, jotka eivät syystä tai toisesta osallistu ryhmätoimintaan, saavat virikeohjaajan vieraakseen arkisin Sävelsirkun kera. Usein jo päivän ohjelma herättää asukkaan ja virikeohjaajan välillä keskustelua ohjelmista. Iltaisin ja viikonloppuisin omahoitajat kuuntelevat asukkaiden kanssa Sävelsirkusta ohjelmaa. Näin myös huoneissaan olevat asukkaat hyötyvät Sävelsirkusta. Sävelsirkku on lisännyt todella paljon huoneessa olevien päivän virikkeellisyyttä. Osa asukkaista olivat aluksi epäileväisiä Sävelsirkun suhteen. Asukkaat ovat jo tottuneet Sävelsirkkuun ja osa kaipaakin sitä, jos se ei ole ryhmätoiminnassa mukana jostain syystä.

    Hoitajat ovat ottaneet Sävelsirkun hyvin vastaan. Heidän mielestään Sävelsirkusta löytää ohjelmaa helposti, jolloin pienellä vaivalla saa järjestettyä viriketuokion, vaikka ei olisi aiemmin järjestänyt sellaista. Kaikki hoitajat eivät ole luontaisia keskustelijoita asukkaan kanssa ilman hoidollisia asioita, jolloin Sävelsirkusta saa helposti myös jutun juurta.
    Virikkeistä vastaava Sirpa Laisi pitää Sävelsirkkua hyvänä asiana, ei tarvitse tulostaa viriketuokioihin materiaalia koneelta enää niin paljon kuin aiemmin. Aikaa säästyy tosi paljon ja sen voi käyttää asukkaiden huoneissa vieraillen kera Sävelsirkun.

    Palmu-Porissa käytetään Sävelsirkkua todella paljon. Se onnistuu koska virikeohjaajalla on usein työllistämistuella oleva ihminen apunaan ja tällä hetkellä heitä on kaksi, näin pystymme toteuttamaan virikkeitä laajalti.
    Tämän kaiken onnistumiseen tarvitaan viime kädessä esihenkilö, joka on innostava ja kannustaa työntekijöitään toteuttamaan viriketoimintaa laajalti koska asukkailla on oikeus elää virikkeellisessä palvelukodissa.

    Esihenkilö seuraa raporteista Sävelsirkun käyttöä, miten paljon asukkaat osallistuvat virikkeisiin ja mitkä virikkeet ovat suosituimpia. Raportteja olisi tulevaisuudessa tarkoitus hyödyntää niin että omaisille voisi lähettää yksilökohtaisen raportin viriketoimintaan osallistumisesta. Sävelsirkun tiimi vielä kehittää tätä ominaisuutta.”

Yksityinen ja kolmas sektori

Sävelsirkku tarjoaa stukturoidun työmallin hyvinvointia edistävään toimintaan. Palvelu tuo työvälineitä tiedolla johtamiseen, läheisviestintään sekä läpinäkyvyyden lisäämiseen.
  • Hotkunranta Kuusamossa

    Luontoaiheiset äänimaisemat, tietovisat ja kuvapelit ovat aina olleet suosittuja Sävelsirkussa. Lisäsimme nyt Tänään-sivulle päivittäin vaihtuvan luontovideon ja äänimaiseman uuteen Luontohetki-osioon.

    Lue lisää

    Hotkunrannan väki Kuusamosta pääsi ensimmäisenä pilotoimaan uutuutta. Luontohoiva-ohjaajien Anu Arokiven ja Sari Kallion mukaan on hienoa voida mahdollistaa luontokokemuksia hoitotyössä. Luontohetket ovat aktivoineet asukkaita ja syventäneet moniaistista vuorovaikutusta. Ne ovat tuottaneet jopa liikutuksen ja lumoutumisen tunteita tunnemuistin heräämisen myötä.

    Hotkunrannan asukkaat kertovat kokeneensa tuokioissa mukavia luontohetkiä ja kesäistä tunnelmaa yhdessä henkilökunnan kanssa. Hetket ovat nostaneet mieleen muistoja mm. juhannuskokolla olosta. Luontohoiva muodostuukin sopivista aineistosta ja ihmisten yhdessä olemisesta, tiivistää Sari Kallio. Anu Arokiven mielestä luontohetket "tarjoavat myös työhön hengähdystauon, kun saa olla itselle tärkeän asian äärellä".
  • Sävelsirkku tukee oma-aloitteisuutta Kokkilassa

    Sävelsirkun käyttö on meillä arkipäivää, kertoo Heli Kaupinsalo Palvelukoti Kokkilasta. "Asukkaat toivovat musiikkia muistelumielessä tai uusien kokemusten avaamiseen. Musiikki herättää paljon keskustelua ja iltaisin se luo rauhoittumisen tunnelmaa ennen nukkumaan menoa.

    Lue lisää

    Päivisin pelituokiot pienissä ryhmissä ovat suosittuja. Kuvassa asukkaat Eila, Terttu, Kaiku ja Riitta sekä lähihoitajat Anne ja Elina pitävät viriketuokiota, jossa kisataan kuvapeliä päättymään täysillä pisteillä. Toisinaan kuvat ovat haastavia, jolloin asukkaat yhdessä miettivät kuvien sisältöä.

    Sovellamme päivittäin paljon Sävelsirkun ohjelmistoa ja kannustamme asukkaiden oma-aloitteisuutta niin peleissä kuin muissakin Sävelsirkun tarjoamissa virikeohjelmissa", Heli toteaa.
  • Pihlajantertut ry, Palvelukoti Sylvi, Espoo

    Espoon Viherlaaksossa sijaitsevan Sylvikodin toiminnanjohtaja Kirsi Jaakkola kertoo, että asukkaille pyritään luomaan päivittäin onnistumisen kokemuksia. Palvelukodissa tavoitellaan sitä, että asukkaat voivat säilyttää tässäkin elämän vaiheessa omat tutut tapansa ja tottumuksensa. Lisäksi vaalitaan hyviä suhteita omaisiin ja ystäviin. Tämä näkyy myös joulun ajan ohjelmassa:

    Lue lisää

    Meillä jouluun aletaan valmistautumaan jo marraskuun puolella. Ilolla muistellaan esimerkiksi lapsuuden parhaita joulumuistoja. Viime vuonna asukkaat maalasivat kynttilöitä lahjaksi läheisilleen.
    Nyt saakin ruveta jännittämään, että mitä kivaa tämän vuoden paketti pitää sisällään, kertoo Sävelsirkku-yhteyshenkilömme Pia Savolainen Sylvikodista.
  • Mehiläinen Mainiokoti Meri / Sirpa Heilän haastattelu

    Mehiläisen Mainiokoti Meri on Raumalla sijaitseva koti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumisen palvelua ikääntyneille. Koti on melko uusi, esteetön, kodikas ja tunnelmaltaan rauhallinen. Asukkaat ja henkilökunta ovat tyytyväisiä kodin viihtyisyyteen. Sävelsirkkua kuunnellaan päivittäin ryhmissä ja viriketuokioiden osana. Kullekin päivämäärälle laaditut ajankohtaiset ohjelmat herättävät keskustelua ja muistelua asukkaiden kesken. Viimeisimpänä vertailtiin ja muisteltiin mustekynän kuivauskankaiden tekoa kouluaikana. Lisäksi sitä hyödynnetään omatuokioissa asukkaan ja hoitajan kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa.

    Lue lisää

    Yksikönjohtaja Sirpa Heilä kertoo, että Sävelsirkkuun ollaan tyytyväisiä Mainiokoti Meressä. "Asukkaat pitävät Sävelsirkun tarjonnasta todella paljon. Henkilökunta suhtautuu avoimestiuusiin menetelmiin ja he ovat ottaneet Sävelsirkun hyvin käyttöön. Suosittua ovat erityisesti levyraadit ja pelit ja tietysti myös Sävelsirkun monipuolinen musiikkikattaus. Jos Sävelsirkku on jostain syystä hiljaisena, se pyydetään soimaan asukkaiden toimesta," kertoo Heilä.

    Sävelsirkku on toimintatapa, joka johdetaan esimerkillä ja säännöllisellä asian esille pidolla. Mainiokoti Meressä Sävelsirkku on hankittu käyttöön kaikkiin ryhmäkoteihin ja käytön merkityksestä puhutaan viikkopalavereissa säännöllisesti. Sävelsirkku on lisäksi merkitty viikko-ohjelmaan. Henkilökunta on osallistunut Sentinan järjestämiin koulutuksiin; kuten myös yksikön johtaja Heilä.
    "Kun Sävelsirkun tuntee ja käytön osaa itsekin, on asiaa myös helpompi johtaa," Sirpa Heilä toteaa.
  • Mehiläinen Mainiokoti Meri / Sirpa Heilän haastattelu

    Mehiläisen Mainiokoti Meri on Raumalla sijaitseva koti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumisen palvelua ikääntyneille. Koti on melko uusi, esteetön, kodikas ja tunnelmaltaan rauhallinen. Asukkaat ja henkilökunta ovat tyytyväisiä kodin viihtyisyyteen. Sävelsirkkua kuunnellaan päivittäin ryhmissä ja viriketuokioiden osana. Kullekin päivämäärälle laaditut ajankohtaiset ohjelmat herättävät keskustelua ja muistelua asukkaiden kesken. Viimeisimpänä vertailtiin ja muisteltiin mustekynän kuivauskankaiden tekoa kouluaikana. Lisäksi sitä hyödynnetään omatuokioissa asukkaan ja hoitajan kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa.

    Lue lisää

    Yksikönjohtaja Sirpa Heilä kertoo, että Sävelsirkkuun ollaan tyytyväisiä Mainiokoti Meressä. "Asukkaat pitävät Sävelsirkun tarjonnasta todella paljon. Henkilökunta suhtautuu avoimestiuusiin menetelmiin ja he ovat ottaneet Sävelsirkun hyvin käyttöön. Suosittua ovat erityisesti levyraadit ja pelit ja tietysti myös Sävelsirkun monipuolinen musiikkikattaus. Jos Sävelsirkku on jostain syystä hiljaisena, se pyydetään soimaan asukkaiden toimesta," kertoo Heilä.

    Sävelsirkku on toimintatapa, joka johdetaan esimerkillä ja säännöllisellä asian esille pidolla. Mainiokoti Meressä Sävelsirkku on hankittu käyttöön kaikkiin ryhmäkoteihin ja käytön merkityksestä puhutaan viikkopalavereissa säännöllisesti. Sävelsirkku on lisäksi merkitty viikko-ohjelmaan. Henkilökunta on osallistunut Sentinan järjestämiin koulutuksiin; kuten myös yksikön johtaja Heilä.
    "Kun Sävelsirkun tuntee ja käytön osaa itsekin, on asiaa myös helpompi johtaa," Sirpa Heilä toteaa.

Ruotsi

Sävelsirkku tarjoaa suomalaista sisältöä, ideoita ja valmiita toimintamalleja kuntouttavaan ja kulttuuriseen toimintaan. Ainutlaatuisen laajat sisältö- ja musiikkiarkistot mahdollistavat yksilöllisten mieltymysten huomioon ottamisen.
  • Björnkulla, Ruotsi / Hilkka Tauriaisen haastattelu

    Jokaisella meillä on oikeus omaan historiaan. Ja oikeus olla ylpeä siitä!

    Hilkka Tauriaisen motto on toteutunut myös Sävelsirkun käyttöönotossa Björnkullan vanhustenkeskuksessa Huddingessa, jossa Hilkka on toiminut pitkään johtajana. Siellä Sävelsirkku otettiin edelläkävijänä käyttöön jo 10 vuotta sitten, vahvistamaan ruotsinsuomalaisten asukkaiden omakuvaa. Uusi suomalainen innovaatio herätti myös Ruotsin television kiinnostuksen ja uutisjuttu nähtiin Suomen iltauutisissakin. Nykyisin Sävelsirkku on käytössä jo yli 15 paikkakunnalla Ruotsissa.

    Lue lisää

    Hilkka Tauriaisen mukaan Sävelsirkun idea on todella hyvä ja tarkoin mietitty.
    ”Siinä on osuttu naulan kantaan mitä suomalaisvanhukset haluavat muistella elämän ehtoopuolella. Kiinnostuin heti Sävelsirkusta, kun kuulin sisällön laajuuden ja monipuolisuuden, joka oli sopiva myös muistisairautta poteville asukkaille. Myös se oli tärkeää, että asukkaat pystyvät hyödyntämään ohjelmaa keskenään hoitohenkilökunnan ollessa varattuna. 

    Henkilökunta on ollut tosi innostunut ja asukkaat ovat todella pitäneet Sävelsirkun sisällöstä. Se on tuonut heille mieleen muistoja Suomesta ja virittänyt keskusteluja asioista, jotka ovat olleet heille tuttuja. Sävelsirkun käyttö on helppoa, kun siihen on saanut perusperehdyttämisen."

    Sentinan tiimi kiittää lämpimästi Hilkkaa hyvästä yhteistyöstä vuosien varrella hänen nyt jäädessään eläkkeelle Björnkullan hoivakodin johtajan virasta.
  • Sundbyberg, Ruotsi / Heli Kivimäki Hedin haastattelu

    ”Sävelsirkun kautta saamme kaikki täällä olevat vähän uutta kimmoketta myös kielelliselle puolelle.” kertoo Heli Kivimäki Hedin, Sundbybergin suomen kielen hallintoalueen koordinoija Ruotsista. "Siitä saa hyviä ideoita ja apua myös suomen kielen ylläpitämisessä. Vaikka osaa hyvinkin suomea, niin täällä Ruotsin puolella kieli kuitenkin vähän vanhenee ja muuttuu se kieli mitä me käytämme. ”

    Lue lisää

    Heli Kivimäki Hedin toteaa hoitajien pitävän Sävelsirkkua hyvänä välineenä jokapäiväisessä toiminnassa: "Meillä on dementiaosasto, jossa osana päivittäistä tarjontaa on Sävelsirkku. Se on käytössä aktiviteettina ja siitä voi saada ideoita ja keskustelunaihetta. Joissakin tapauksissa siitä voi olla myös hoidollista hyötyä. Jos esimerkiksi asukas tuntee olonsa levottomaksi tai ei oikein osaa asettua, rauhoittua illalla tai yöllä, niin Sävelsirkkua voidaan käyttää myös silloin apuna, jotta tulee tuttu ja turvallinen olo."
  • Björnkulla, Ruotsi / Ulla Halosen haastattelu

    "Olimme yksi Sävelsirkun piloteista, kun Sävelsirkku-toiminta alkoi Ruotsissa", kertoo Ulla Halonen, joka on tehnyt pitkän työuran Björnkullan vanhustenkodissa.

    Olin mukana heti alusta lähtien Sävelsirkun parissa, sillä olenhan ollut Björnkullassa jo 16 vuotta töissä. Muistan vielä ne isot pömpelit jotka olivat käytössä, kaiutin ja näppäimistö erikseen. Opimme käyttämään kuitenkin helposti kyseisiä laitteita. Laitteisto meni heti kerralla eteenpäin, kun me saimme i Padit käyttöön ja teidän uudistetun ohjelman. Alussa tekniikan käyttö vaati totuttelua henkilökunnalta, mutta teidän hyvä koulutus paikan päällä auttoi meitä eteenpäin käyttämään uutta Sävelsirkkua. Teknisesti sekä sisällöllisesti käyttö on helpompaa ja nopeaa.

    Lue lisää

    Miksi ja millä tavalla Sävelsirkku on Björnkullassa käytössä tänä päivänä? Miten se hyödyttää teidän asukkaitanne?
    Tällä hetkellä Sävelsirkku on kovassa käytössä kahdella meidän suomalaisella osastollamme. Kommunikoimme osastojen välillä, milloin kullakin on oma käyttövuoro. Yleensä asukkaiden aamupala-aikaan käytämme Sävelsirkun Tänään-sivua, se on kätevää, kun samalla asukkaille tulee tietoon mikä päivä on tänään ja kuka viettää nimipäivää, se yleensä jo herättää keskustelua asukkaiden välillä. Ja eipä haittaa, vaikka kuunnellaan sitä toistamiseen, kun päivämäärät ja viikonpäivät tahtovat heiltä unohtua. Laittamalla Sävelsirkun päälle aamusella yhteisissä ruokailutiloissa piristää ihmeesti sekä asukkaiden että henkilökunnan mielen. Myös erilaisia musiikkikanavia kuunnellaan, hyvä valita kanava monenlaiseen musiikkimakuun. Yleensä se on sitä 50–60-luvun musiikkia, josta asukkaat pitävät ja osaavat hyvin tuttujen laulujen sanatkin ulkoa. Samoten jumppatuokio on suosittu asukkaiden keskuudessa. Ja tietysti eri vuoden ajankohtina olevat teemat ovat suosittuja niin jouluna kun juhannuksenakin. Ja mikä parasta hoitohenkilökunnan ei tarvitse olla koko aikana mukana, vaan asukkaat voivat kuunnella ja keskustella keskenään, kun henkilökunnan eri työtehtävät odottavat, autamme sillä välillä asukkaita eri hoitotehtävissä. Tänä päivänä, kun henkilömitoitus on rajattu ja tehtäviä on yhtä paljon, jos ei enempikin kuin ennen.

    Miten Sävelsirkku hyödyttää asukkaita ja henkilökuntaa?
    Kuten tuossa jo mainitsinkin, että Sävelsirkun voi hyvin jättää päälle, kun henkilökunnan pitää jatkaa työtehtäviään ja asukkaat voivat keskenään kuunnella ja jutella. Käyttöä suunnitellaan osastojen kesken arkisin, kun kuuntelemme Tänään-sivu Sävelsirkkua ja viikonloppuisin sovimme yhteistä kuuntelua ja kahvihetkeä Sävelsirkun kera, silloin suunnittelemme yleensä ohjelman tai kuuntelemme kaikki ohjelman, jossa on musiikista jumppatuokioon. Myös omaiset voivat olla mukana tuokiossa. Asukkaat yleensä haluavat jotain heille tuttua 'toivelevyä'. Yksi suositummista on Tapio Rautavaara. Kyllä Sävelsirkku auttaa meitä myös työnkuormituksessa kuten aiemmin mainitsin.

    Miten Sävelsirkku auttaa teitä suomalaisia, jotka elätte työn ulkopuolella täysin ruotsalaisessa yhteiskunnassa?
    Itseäni kuvaisin kuitenkin suomalaiseksi ruotsinsuomalaisessa yhteisössä, samoin suurin osa työkavereista on suomalaisia ruotsalaisessa yhteiskunnassa, ehkä nuoremmat työkaverit, jotka kuuntelevat Sävelsirkkua, se tuo heille mieleen nostalgiaa, musiikkia, jota heidän vanhempansa /isovanhemmat kuuntelevat, tai tuo mieleen mummolan suomessa. Itse kun olen mukana Suomi-Seurassa ja edustan/olen mukana Botkyrkan kunnassa suomen kielen neuvonpito ryhmässä, kuulin ilokseni, että myös Botkyrkan suomenkielinen osasto on ottanut Sävelsirkun käyttöön. Ylpeänä esittelin myös itse meidän Huddingen kunnan kokemuksia Sävelsirkkua!

    Haluaisitko kertoa jotain mukavaa Sävelsirkku-muistoa vuosien varrelta? Tai muita terveisiä?
    Mukavimmat muistot Sävelsirkusta on, kun järjestin lauantaitanssit asukkaille, toimin DJ:nä ja valitsin hyviä tanssikappaleita, joiden myötä asukkaatkin pyörähtivät henkilökunnan kanssa parketilla. Myös Ruotsin kansallispäivänä olemme kuunnelleet juhlavissa tunnelmissa Sävelsirkun ruotsinkielistä musiikkia, ja tietysti meidän omaa Suomalaista itsenäisyyspäiväämme unohtamatta, kun opettelimme Björnkullan asukaskuoron kanssa yhdessä Sävelsirkusta tulevaa sinivalkoista musiikkia, jota sitten yhdessä asukkaiden kanssa esitettiin. Mieleenpainuva kokemus oli myös meidän Sävelsirkku koulutus siellä Suomen konsulaatissa, Tukholmassa teidän kanssanne. Mukavaa kevään jatkoa ja iloista mieltä ja tulemme aina iloiseksi, kun kuuntelemme Sävelsirkkua! Keväisin terveisin Björnkullasta.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram