PALMU-PORISSA VIETETÄÄN VIRIKKEELLISTÄ ELÄMÄÄ
Palmu-Pori
Sävelsirkkua käytetään Palvelukoti Palmu-Porissa aktiivisesti. Kun käyttö aloitettiin viime syksynä, oli osa asukkaista aluksi epäileväisiä ”Sirkuttajan” suhteen. Nyt asukkaat ovat jo niin tottuneet Sävelsirkkuun, että kaipaavat sitä, ellei se ole ryhmätoiminnassa mukana. Näin kertoo esihenkilö Pia Jeskanen Porin perusturvasta.
”Palvelukoti Palmu-Porissa on kaksi yksikköä, alakerrassa Dyyni ja yläkerrassa Keidas. Sävelsirkku on käytössä molemmissa kerroksissa. Yksiköissä on kaksi päätyä, missä sijaitsee asukashuoneet. Sävelsirkku on molemmissa kerroksissa käytössä päivittäin.

Alakerrassa ennen aamupalaa soitetaan päivän ohjelma molemmissa päädyissä. Katsotaan myös, mitä muuta mielenkiintoista päivän ohjelmaan liittyen löytyy esim. kyseisen päivän henkilöistä ja tapahtumista uutissähkeitä, henkilökuvia tai musiikkia. Asukkaat pyytävät usein soittamaan lopuksi jonkin tietyn artistin kappaleita. Yläkerrassa Sävelsirkusta kuunnellaan ohjelmaa aamupalan jälkeen.

Ryhmätoiminnassa Sävelsirkku on osana tuokioita. Joka arkipäivä on kuntouttavana toimintana tuolijumppa klo 10 ja jumpan jälkeen pelataan liikunnallisia pelejä. Sävelsirkusta valitaan sopiva tuolijumppa ja liikunnallisiin peleihin sopiva musiikki. Toisinaan jumpataan myös ilman Sävelsirkkua vaihtelun vuoksi.

Sävelsirkun kera ryhmätoimintaa on myös klo 13 ja klo 14.30 arkisin. Sävelsirkusta ryhmiin ovat suosittuja päivän ohjelma, toivemusiikki, levyraati ja murrevisat. Keskustelua herättää päivittäin mainitut henkilöt ja tapahtuma, joista haemme lisätietoa vielä googlesta Sävelsirkun lisäksi. Celia äänikirjat ovat meillä uutuutena Sävelsirkussa, josta muutama asukas on kovin iloinen. Viikonloppuisin hoitajat käyttävät Sävelsirkkua pienryhmissä ajan salliessa.

Asukkaat, jotka eivät syystä tai toisesta osallistu ryhmätoimintaan, saavat virikeohjaajan vieraakseen arkisin Sävelsirkun kera. Usein jo päivän ohjelma herättää asukkaan ja virikeohjaajan välillä keskustelua ohjelmista. Iltaisin ja viikonloppuisin omahoitajat kuuntelevat asukkaiden kanssa Sävelsirkusta ohjelmaa. Näin myös huoneissaan olevat asukkaat hyötyvät Sävelsirkusta. Sävelsirkku on lisännyt todella paljon huoneessa olevien päivän virikkeellisyyttä. Osa asukkaista olivat aluksi epäileväisiä Sävelsirkun suhteen. Asukkaat ovat jo tottuneet Sävelsirkkuun ja osa kaipaakin sitä, jos se ei ole ryhmätoiminnassa mukana jostain syystä.

Hoitajat ovat ottaneet Sävelsirkun hyvin vastaan. Heidän mielestään Sävelsirkusta löytää ohjelmaa helposti, jolloin pienellä vaivalla saa järjestettyä viriketuokion, vaikka ei olisi aiemmin järjestänyt sellaista. Kaikki hoitajat eivät ole luontaisia keskustelijoita asukkaan kanssa ilman hoidollisia asioita, jolloin Sävelsirkusta saa helposti myös jutun juurta.
Virikkeistä vastaava Sirpa Laisi pitää Sävelsirkkua hyvänä asiana, ei tarvitse tulostaa viriketuokioihin materiaalia koneelta enää niin paljon kuin aiemmin. Aikaa säästyy tosi paljon ja sen voi käyttää asukkaiden huoneissa vieraillen kera Sävelsirkun.

Palmu-Porissa käytetään Sävelsirkkua todella paljon. Se onnistuu koska virikeohjaajalla on usein työllistämistuella oleva ihminen apunaan ja tällä hetkellä heitä on kaksi, näin pystymme toteuttamaan virikkeitä laajalti.
Tämän kaiken onnistumiseen tarvitaan viime kädessä esihenkilö, joka on innostava ja kannustaa työntekijöitään toteuttamaan viriketoimintaa laajalti koska asukkailla on oikeus elää virikkeellisessä palvelukodissa.

Esihenkilö seuraa raporteista Sävelsirkun käyttöä, miten paljon asukkaat osallistuvat virikkeisiin ja mitkä virikkeet ovat suosituimpia. Raportteja olisi tulevaisuudessa tarkoitus hyödyntää niin että omaisille voisi lähettää yksilökohtaisen raportin viriketoimintaan osallistumisesta. Sävelsirkun tiimi vielä kehittää tätä ominaisuutta.”
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram